Heeft u plannen om te trouwen of geregistreerd partnerschap aan te gaan?
Waar moet u aan denken bij huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden?
Trouwen of geregistreerd partnerschap is altijd een bijzonder moment in een mensenleven. Denk echter ook van te voren na of u wilt trouwen zonder huwelijkse voorwaarden (volgens het wettelijk systeem). Of wilt u trouwen op huwelijkse voorwaarden? Dan moet u deze voorwaarden voordat u trouwt vastleggen bij de notaris.
Wettelijk systeem (geen huwelijkse voorwaarden)
- Als u tegenwoordig trouwt of geregistreerd partnerschap aangaat, geldt dat alle bezittingen en schulden die u samen opbouwt van uw partner en u samen zijn. Alle bezittingen en schulden die u vóór het trouwen/registreren privé/alleen al had, blijven buiten de gemeenschap van goederen. Dat geldt ook voor erfenissen en schenkingen.
- Bij scheiden houdt ieder zijn eigen deel én 50% van alle gezamenlijk opgebouwde bezittingen en schulden.
Dit wettelijk systeem is lang niet voor iedereen de beste en veiligste oplossing. Vooral als u ondernemer bent of voor de tweede keer een relatie aangaat is het zeer wenselijk om na te denken over huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.
Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opstellen
Wilt u afwijken van het wettelijke systeem en zélf bepalen hoe zaken geregeld zijn met betrekking tot bezittingen en schulden, dan kunt u dit laten vastleggen in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Daarmee is uw vermogen in specifieke situaties beter beschermd.
Ook als u wilt dat alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk zijn, zowel voor als tijdens huwelijk opgebouwd, dan moet u dat vastleggen in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.
Wat kunt u zoal regelen in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden?
U kunt afspraken maken over :
- jullie vermogen op het moment van trouwen.
- het delen of scheiden van schenkingen of erfenissen.
- het delen of scheiden van inkomsten.
- de verdeling van de kosten van het huishouden.
- de woning en de financiering daarvan.
- de onderneming
- financiële verrekening van uw vermogen bij echtscheiding
- financiële verrekening van uw vermogen bij overlijden
Als wij de achterliggende reden voor de huwelijkse voorwaarden kennen of wat u ermee wilt bereiken, dan zorgen wij ervoor dat uw voorwaarden aansluiten op uw persoonlijke situatie en specifieke wensen. Omdat het hier om maatwerk gaat, adviseren wij u om contact op te nemen om een adviesgesprek in te plannen.
Wijziging huwelijkse voorwaarden, actualiseren huwelijkse voorwaarden
Huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden kunt u altijd veranderen of opheffen. U moet het wel samen eens zijn over de gewijzigde afspraken. Heeft u in het verleden huwelijkse voorwaarden gemaakt dan is het verstandig deze huwelijkse voorwaarden aan te passen als uw situatie verandert. Ook wet- en regelgeving kan veranderen. Wilt u weten of uw huwelijkse voorwaarden nog passen bij uw wensen en situatie? Wij helpen u graag.
ECHTSCHEIDING / UIT ELKAAR GAAN / VERDELING
- Gaat u scheiden of uit elkaar, dan moeten de door u gemaakte afspraken uitgevoerd worden over de verdeling van het gemeenschappelijke vermogen. Ook is het van belang een eerder gemaakt testament/levenstestament te laten beoordelen of deze aangepast moet worden aan de nieuwe situatie.
- Voor bepaalde gemeenschappelijke goederen – denk hierbij aan een koopwoning of aan aandelen van een besloten vennootschap – moet een ‘akte van verdeling’ worden opgemaakt. Daarmee komt het op naam van één van beide partners te staan.
- LET OP! Met alleen de afspraak in uw echtscheidingsconvenant is de woning nog niet verdeeld. De verdeling van de woning moet bij een notariële akte gebeuren. Vergeet u dat of wijst uw advocaat hier niet op, dan kan dit tot grote
problemen leiden als u de woning jaren later wilt verkopen. U heeft dan alsnog de medewerking van uw ex-partner nodig! - Ook als u uw samenleving verbreekt en u heeft samen een woning moet de woning bij notariële akte worden verdeeld en toebedeeld aan de partner die de woning overneemt.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Dan verwijzen we u graag door naar onderstaande pagina:
De veranderingen van het huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018
Meer informatie? Wilt u meer hierover weten, vul dan hier ons contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.